Verzekerde zorg en verwijzing

De zorgkosten van Ortho-Care behandelingen worden vanuit de basisverzekering vergoed. Toch kunnen bepaalde kosten onder het eigen risico vallen.

Wat u wel of niet vergoed krijgt hangt af van uw polis. U kunt dit navragen bij uw zorgverzekeraar. Voor inhoudelijke vragen betreffende uw behandeling kunt u, tijdens het consult, terecht bij uw orthopedisch specialist.

Eigen risico

In Nederland geldt een complexe regelgeving voor de betaling van zorgkosten. De zorg wordt weliswaar vergoed vanuit de basisverzekering, maar de eerste zorgkosten (per kalenderjaar) betaalt u zelf. Bijvoorbeeld voor een orthopedisch consult, een scan of een operatie. In 2016 is de hoogte van het verplichte eigen risico door de overheid vastgesteld op €385,-

Vrijwillig een hoger eigen risico kiezen kan ook. Sommige mensen kiezen hiervoor omdat de premie dan lager is. De kosten waar u voor verzekerd bent zijn de kosten die boven de hoogte van het verplichte (of vrijwillig verhoogde) eigen risico liggen.

Budgetpolissen

Budgetpolissen zijn bedoeld voor mensen die weinig zorgkosten verwachten en geen problemen hebben met een kleinere keuze aan zorginstellingen. Deze polissen zijn goedkoper. Deze patiënten adviseren wij om ook naar de 'kleine lettertjes' te kijken. Informeer van tevoren bij uw zorgverzekeraar of een behandeling volledig of gedeeltelijk wordt vergoed.

Aanvullende verzekering

Vanuit uw basisverzekering (exclusief het eigen risico) zijn behandelingskosten gedekt. De nabehandeling is niet altijd gedekt. Dat geldt bijvoorbeeld voor fysiotherapie na de 21e behandeling, medicijnen en krukken. Voor dit soort kosten kunt u zich 'bijverzekeren'. Wanneer u onvoldoende aanvullend verzekerd bent, zijn deze kosten mogelijk voor eigen rekening.

Verwijsbrief

Per 1 januari 2012 dienen alle patiënten die verzekerd zijn bij een Nederlandse zorgverzekeraar een geldige verwijsbrief te hebben. Zonder geldige verwijsbrief van uw huisarts, bedrijfs- of arbo-arts of medisch specialist kan uw eerste afspraak niet doorgaan.

Wanneer u intern (binnen het HagaZiekenhuis) wordt doorverwezen naar een andere specialist, dan hoeft u niet meer voor een verwijsbrief te zorgen.

Wanneer u al bekend bent bij de orthopedie van het HagaZiekenhuis, maar met een andere zorgvraag (een nieuwe klacht) komt, heeft u altijd een nieuwe verwijsbrief nodig.

Second opinion

Bent u onder behandeling bij een andere zorginstelling en wilt u een second opinion (letterlijk: 'een tweede mening') hebben van een van onze orthopedisch specialisten? Dan dient uw huidige behandelend specialist u specifiek voor deze second opinion te verwijzen. Mocht uw behandelend specialist hier niet mee akkoord gaan, dan kan uw huisarts u hier ook mee helpen.

Voor een second opinion heeft u dus ook een geldige verwijsbrief nodig. Een verwijsbrief voor een second opinion geldt niet als verwijsbrief voor overname van de behandeling. Wilt u de behandeling door een orthopedisch chirurg van het HagaZiekenhuis over laten nemen, dan moet uw huidige behandelaar u hiervoor specifiek voor verwijzen.

Volgens de basisverzekering heeft u doorgaans recht op één second opinion. Raadpleeg voor uw persoonlijke situatie altijd eerst uw zorgverzekeraar om er zeker van te zijn dat u niet onaangenaam verrast wordt.

Voor de second opinion dient u eerder uitgevoerde beeldvormende onderzoeken en/of een operatieverslag zelf op te vragen. U kunt dient deze gegevens zelf mee te brengen naar uw eerste afspraak. U wordt hierover geïnformeerd tijdens het maken van uw afspraak.

Een second opinion wordt niet altijd vergoed. Raadpleeg uw zorgverzekeraar over uw persoonlijke situatie.