Voet & enkel

De verbinding tussen voet en onderbeen is de enkel, met aan de buitenkant twee zichtbare knobbels. De knobbel aan de buitenzijde van het been (malleolus lateralis) is het onderste uiteinde van het kuitbeen. De knobbel aan de binnenzijde van het been (malleolus medialis) is het onderste uiteinde van het scheenbeen.

enkel_txt2004001001001001.jpg

Bovenste spronggewricht

Het bovenste spronggewricht (articulatio talocruralis) zorgt voor de op- en neerbeweging van de voet. Hiermee kan de voet 20° omhoog worden getrokken (dorsaalflexie) en 30° naar beneden worden gestrekt (plantairflexie). Dit scharniergewricht verbindt het scheenbeen (tibia) en kuitbeen (fibula) met het sprongbeen (talus). De onderste uiteinden van het scheenbeen en het kuitbeen vormen samen de enkelvork die het sprongbeen als het ware omvat.

ach2.jpgDe kuitspier zorgt met de achillespees voor het strekken van de voet door het hielbeen (of calcaneus) omhoog te trekken. De musculus tibialis anterior zorgt voor het omhoogtrekken van de voet.

Onderste spronggewricht

Het onderste spronggewricht (articulatio talotarsalis) zorgt voor het kantelen van de voet. De voetzool kan hiermee 30° naar binnen worden gekanteld (inversie) en 20° naar buiten (eversie). Het onderste spronggewricht wordt gevormd door drie gewrichtsvlakken tussen het sprongbeen (talus), het hielbeen (calcaneus), en een voetwortelbeentje (naviculare).

De voet

De menselijke voet bestaat uit 28 afzonderlijke beenderen, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen. Hiermee kunnen de bijzonder ingewikkelde bewegingen gemaakt worden om te lopen. De menselijke voet valt te verdelen in drie gebieden:

Wanneer de grote teen de langste teen is wordt gesproken van Egyptische voet. Dit komt voor bij ongeveer 60% van de mensen. Bij 10% van de mensen is de tweede teen de langste teen, de zogenoemde Griekse voet. Al naar gelang de rechter- of linkervoet (en -been) bij voorkeur wordt gebruikt, spreekt men van rechts- of linksvoetigheid

De mens is het enige zoogdier dat permanent op twee voeten staat. Dit maakt de handen vrij voor andere functies dan voortbeweging. Schoeisel beschermt en ondersteunt de voet.

Als bij lichaamstaal gekeken wordt naar de betekenis van lichaamshouding, hebben de voeten ook een grote rol. De voeten zorgen voor stabiliteit en bepalen letterlijk hoe stevig we in onze schoenen staan.